BLOG

23

apr

Vierde Amsterdamse school verwelkomd

0 Comment| 0 Likes

Dit jaar mochten we het Comenius Lyceum in Amsterdam West verwelkomen als vierde deelnemende school aan de Pilot Jongerenrechtbanken. Naast Amsterdam Zuidoost, Zuid en Buitenveldert, is ook West nu vertegenwoordigd.
Na zes intensieve trainingsmodules verdeeld over zes trainingsdagen zijn de veertien leerlingen nu klaar voor het echte werk. Zo hebben ze een bezoek gebracht aan het politiebureau in de wijk. Na een interessante presentatie over het werk van de politie en een rondleiding door het bureau, waarbij de arrestantencellen uiteraard niet mochten ontbreken, werd uitgebreid de tijd genomen om in gesprek te gaan met de jongeren. Ook gevoelige onderwerpen, zoals etnisch profileren, kwamen aan bod. Na afloop gaven de jongeren terug dat hun beeld van de politie nu een stuk positiever is.
Overige trainingsdagen stonden in het teken van communicatievaardigheden, bemiddelingsvaardigheden en oefenen.
Ook zijn diverse zittingen bij de politierechter bijgewoond.
Tot slot hebben een advocaat, rechter en officier van justitie de school een ochtend bezocht om de jongeren te voorzien van extra tips ter voorbereiding op het grote werk.
Op 18 april lieten de kinderen in de rechtbank tijdens een rollenspel zien dat ze alle veertien het certificaat meer dan verdiend hebben.
De eerste lichting van het Comenius Lyceum is vervolgens officieel be√ędigd door rechter Gaby Crince Le Roy.
Nu is het wachten op de eerste zaak om ook de meerwaarde van een Jongerenrechtbank op het Comenius Lyceum te bewijzen!

Kim Roelofs (extern trekker Comenius Lyceum)